سروده صحرا نشین
ازصدا افتاده اند جرسها وبانگها
شتران خسته در بی راهه سفر
زمین سراب بود وتشنگی ره به حالم خرابم نمی برد
مهجور ساقی وخاموش ساربانها
ضیافتی با پسین صحرا نشینانم آرزوست
اینجا خورشید حس عجیبی ست
که کبوتران صحرایی را
به خوابی خوفناک برده است
مرا به واگویه خشک تشبادی با بوته گون!
بیابان نه مثل زندگی ست
که هیچ است وهیچ نیست
کوچ هزار باره عذابی ست
که هر صبح آغاز می شود
ماهشهر تیر ماه 1370 علی
نقطه تلاقی!
دست نوشته ها و سروده های من مثل عبور م گاهی بازندگی گاهی در آن وگاهی هم بی آنکه دیده شوم دیده می شوند البته کم و بیش که شاید بیشتر عمر ما حاصل همین دیده نشدنهاست!.
اما به تعبیر احمد محمود تلاش کنیم ببینیم و بنویسیم حتی اگر خواستیم دیده نشویم ،نوشتن حس خوبی است که همه اعضاء و جوارح آدمی را به بازی می گیرند یعنی به عبارتی تو را بی آنکه به خود زحمت دهی درگیرزندگی می کنند ،درگیر حقیقت و مجاز ،درگیر خیال و امر واقع و چیزی مثل پرواز ذهن در عالم هستی که مرزی را نمی شناسد.
والبته می شود برای امر نوشتن ایما و اشاره ای هم به آسمان و ریسمان داشت که اگر خواستی می توانی به ریسمانی خود را بیاویزی تا به آسمان برسی که اگر نرسیدی که نمی رسی هم باکی نیست اما جایی برای توقف نمی مانی که افسوس بخوری .
توقف در هر حال باز دارنده است حتی اگر قصد از نوشتنت ایستادن از بالا و نظارت بر پایین نباشد که توقف ابتدای افتادن در چاه بی خبری و یاس و سرخورده گی ست پس تا آنجا که برای ما مقدور است باید شروع به نوشتن کنیم وتا هرجا که رفتیم به پایان این راه نیندیشم که پایانی بر آن متصور نیستیم،هرچند همه این وادی ناشناخته است مثل گم شدن در صحرایی خشک و سرشار از آفتاب و سرابی که تو را به بیراهه می کشاند .بیراهه ای که همیشه هم به بد فرجامی ختم نمی گردد ،زیرا اگر به اقبال خوش مزین باشی پیچیده ترین کلافها به تلنگر دستی گشوده می گردند وبرعکس در عالم بدشانسی دنیا چیزی کم نمی گذارد یاد سروده ای با همین مضامین می افتم.
خوش طالع اگر تشنه رود برسر کوهی
آن کـوه شود چشمه از آن آب درآیـد
بیـچاره اگـر مـسجد آدیـنه بـسازد
یـا سقف فرو ریزد و یـا قبله کـج آید
و حالا حکایت من است و زحمت و تلاشی که سخت است اما این سختی و درشتی لذت بخش و زیبا است چنانکه تشنه ای آب از چشمه گوارایی بنوشد بعد از طی طریقی طولانی ،به عبارتی در بیابان و راه دور و دراز و کیست که او خسته است ،کیست که او مانده ست"نیما"
زیرا که همه عالم شاید طی طریقی بیش نباشد به تعبیر انیشتن در فضا و زمان ودر ادامه به شکننده گی موجی که ترا با خو د به این سو و آن سو می کشاند .
اما هرچه باشد اگر سلوک دراین وادی به یک نادانی عمیق هم ختم گردد باز رنجی که از درک این نادانی می کشیم کم از دانایی نیست و سر منزل مقصود آن، آنی است که کام را به عالم شگفتیهای خرد در راه و رسم حیات اخلاقی وصل می کند .
یعنی در جها نی که علیرغم همه زیر و بم ها و فراز و نشیب ها تلاش مستمر بشر کورسویی هم نیست.
بنابراین شاید حق ما همین است که دین خویش را به دنیا ادا کنیم و ناتوانی را به دست سرنوشت بسپاریم نه اینکه نخواسته باشیم.
به عبارتی تلاش پرنده ای کوچک را تصور کن که بر کوهی از سنگ خارا نوک می زند .همه ما با هر قلم و هر تلاش و تقلا همان پرنده کوچکیم و جهان سنگ خارایی که به ما لبخند می زند گاهی تلخ وگاهی شیرین و آویزه گوش ما این سروده فریدون مشیری ست که ای دنیا " ترا چون زهر شیرین دوست دارم".
پس با توصیفات بالا بهتر آنست که دراین وانفسای تنهایی و سرگشتگی فارغ از همه دلبستگیها و افسون تبلیغات به فضیلت علم و خرد پناه ببریم که تنها این مقوله های تشریعی به کنکاش انسان در هستی کمک می کنند.
در عین حال نشان دادن پوسته ادمی از زوایای ویژه خود فلسفی یا اجتماعی ویا ادبی نقبی به درون آدمی هم می زند تا پرده ازدنیای نامکشوف او اندکی ،آنی کنار زده شود و بعد اینکه علیرغم گونه گونی در فرهنگ و عقاید و جغرافیا ی زیستی آمال و آرزوها در یک نقطه تلاقی می کنندکه همانا بی سرانجامی حیات پیچیده آدمی و هستی اوست و احترام به حدود عاشقی او! خردورزان و اندیشه محوران همه حامل این پیامهای مودب و متین! هستند که ارزش بارها مرور و باز خوانی را دارند به نحوی که ملکه جان گردند.
باری زمانه می طلبد که ما مهربانانه تر به خود و دیگران بنگریم و دیوار فاصله های تعلق خویش را بسط ندهیم .باور کنیم قلب جهان جایی که ما ایستاده ایم نیست بلکه قلب جهان قلب همه ما انسانها ست که صیرورت هستی را فقط نگاه می کند از سر بهت و ناباوری.
وتنهایی غم انگیزی که او را با خود به دره ها و سیاهچاله ها می برد نیاز به همراهی و استغاثه پدرانه و مادرانه دارد.
راستی اگر قطره ای با دریا باشیم دریا می مانیم و اگر غیراز این باشیم به چشم هم نمی آییم که قطره به دریا است که می ماند و نقطه تلاقی* ذهن و عین و شرق و غرب جایی ست که خورشید با همه عظمتش فقط چشمک می زند به بسامد متلون شب و روز،آن جا که "نه آغاز و نه انجام جهان است".
ماهشهر علی
*میگویند نقطه تلاقی شرق و غرب جایی ست در شمال سوئد آنجا آفتاب هرآن طلوع و غروب می کند و این دلنوشته به میمنت و مبارکی همین نقطه است!